We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Branko Cestnik: Bomo pa duhovništvo razširili!

6 6 0
13.08.2017

Na Frankolovem, kakšen bo praznik, pater Cestnik?

"Dve slovesni maši in oratorijski dan z otroki na Marijino temo."

Otroci niso izključno veronaukarji?

"Kdor je prijavljen. Pride okrog 50 otrok, do dvanajst let starih. Po puberteti jih je že težje motivirati. Na podeželju, vsaj pri nas, je še tako, da so praktično vsi pri verouku. Imamo skoraj 95-odstotni vpis. Poskušamo nekaj narediti za otroke in na podeželju je tudi nekaj zadržkov tradicionalnih vernikov, ki niso vajeni bolj dinamičnega pedagoškega dela in stojijo ob strani. Včasih bi človek rad čutil njihovo podporo, pa je niti ne. Je distanca. Verouk, prvo obhajilo, birmo zelo podprejo, vsi to želijo, kar gre čez, pa ne vedo, kako naj se opredelijo."

Dve maši.

"Ja, kakor v nedeljo. Čeprav je na ta dan vernikov običajno malo manj, ker se na Marijino vnebovzetje roma in se odpeljejo na vse strani k Marijinim svetiščem. Bolj ta dan zaživijo svetišča kot pa župnijske cerkve."

Če se bo v primestnih župnijah začela hitra sekularizacija, se bo zelo poznalo

Marijino vnebovzetje je visoko na cerkvenem koledarju praznikov, Slovenija polna Marijinih božjepotnih točk, škofje so narod posvetili Mariji ...

"V današnjem svetu sekularizacije močni prazniki držijo. Božič, velika noč, cvetna nedelja, Marijino vnebovzetje. Vsi sveti. Vsi ti prazniki so še vedno lepo obiskani. Izginjajo pa otroci. V skladu s pedagoško nedejavnostjo staršev. Če otroku ni, naj bo pač doma. Pred petnajstimi leti je bila cvetna nedelja otroški praznik. Zdaj ni več toliko otrok. Včasih se jih je gnetlo, zdaj že ne več. Nove generacije staršev so versko vzgojo vzele zelo opcionalno. Če otrok reče, da bo igral igrice na računalniku, jih bo igral, ne bodo ga vzpodbudili k čemu drugemu."

To dober podatek za Cerkev ni. Če otrok ni, tudi ljudi za mašo ne bo?

"Ni perspektiva, seveda ni. Kot podeželski župnik vidim, da nedeljsko mašo opuščajo, čeprav ne strmo in so tudi nedelje, ko presenetijo, ne opustijo pa na primer krsta. Ko se jim rodi otrok, ga hočejo krstiti. Ko pride čas, da otroka vpišejo k verouku, ga vpišejo in ga obiskuje vsaj do birme. Sem že poskušal včasih poleti, da bi bila samo ena nedeljska maša, ker se mi je zdelo, da je malo ljudi, ko pa sem malo preštel, sem videl, da jih je še vedno dovolj za dve, in sem dve ohranil. Padec v urbanih in polurbanih krajih je hitrejši, na podeželju niti ne. Mestne župnije so se že ... ščistile, mislim, zdaj so bolj na udaru primestne. Tudi statistično je slovensko katolištvo močno zaradi velikih primestnih župnij. To niso velika mesta, so pa večja središča in je na primer v Slovenskih Konjicah še vedno pri verouku več sto otrok. Polmestne župnije zelo dvignejo statistiko Cerkve na Slovenskem. Če se bo v primestnih........

© Večer